Wist u dat de wet niets heeft geregeld als u besluit om te gaan samenwonen? Het is daarom verstandig om bepaalde afspraken vast te leggen. Het geeft duidelijkheid en biedt voordelen.
In een samenlevingscontract of samenlevingsovereenkomst kunt u allerlei afspraken vastleggen. Denk hierbij aan welke goederen van u persoonlijk zijn en welke gezamenlijk. Dit geldt ook voor de schulden. U kunt ook afspraken maken over de financiën. Denk aan de uitgaven voor de boodschappen of voor het gas, water en licht. Maar ook wat er moet gebeuren met uw huis of pensioen als u uit elkaar gaat.
U en uw partner stellen samen één document op. Als Notaris Schaap de overeenkomst heeft voorbereid, zet u beiden uw handtekening bij ons op kantoor. Notaris Schaap bewaart uw samenlevingsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Een samenlevingscontract dat bij ons is vastgelegd, biedt veel voordelen. Het voldoet namelijk aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die pensioenfondsen stellen. Partnerpensioen moet u nog wel aanvragen bij het pensioenfonds. Een op maat gemaakt samenlevingscontract kost tijd. De kosten van een samenlevingscontract zijn afhankelijk van uw wensen en situatie.
U kunt bij Notaris Schaap voor nog veel meer diensten terecht. Onderstaand vindt u een kleine selectie.
Als de koopovereenkomst is gesloten tussen koper en verkoper, wordt vervolgens de eigendom overgedragen aan de koper op de afgesproken datum. Dat gebeurt bij de notaris.
In uw testament staat wat er met uw geld, huis, bezittingen en eventuele schulden gebeurt als u komt te overlijden. Het is ook mogelijk om toekomstige situaties op te nemen.
Als u niet wilt trouwen, maar toch uw relatie officieel wilt maken, kunt u kiezen voor geregistreerd partnerschap. Door een geregistreerd partnerschap aan te gaan, veranderen er direct een aantal zaken voor u.