U wilt gaan samenwonen?

Wist u dat de wet niets heeft geregeld als u besluit om te gaan samenwonen? Het is daarom verstandig om bepaalde afspraken vast te leggen. Het geeft duidelijkheid en biedt voordelen. 

Wat is een samenlevingscontract?

In een samenlevings­contract of samenlevings­overeenkomst kunt u allerlei afspraken vastleggen. Denk hierbij aan welke goederen van u persoonlijk zijn en welke gezamenlijk. Dit geldt ook voor de schulden. U kunt ook afspraken maken over de financiën. Denk aan de uitgaven voor de boodschappen of voor het gas, water en licht. Maar ook wat er moet gebeuren met uw huis of pensioen als u uit elkaar gaat.

Rol van Notaris Schaap

U en uw partner stellen samen één document op. Als Notaris Schaap de overeenkomst heeft voorbereid, zet u beiden uw handtekening bij ons op kantoor. Notaris Schaap bewaart uw samenlevings­overeenkomst voor onbepaalde tijd. Een samenlevingscontract dat bij ons is vastgelegd, biedt veel voordelen. Het voldoet namelijk aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die pensioenfondsen stellen. Partnerpensioen moet u nog wel aanvragen bij het pensioenfonds. Een op maat gemaakt samenlevingscontract kost tijd. De kosten van een samenlevingscontract zijn afhankelijk van uw wensen en situatie.

Belangrijkste verschillen met trouwen en geregistreerd partnerschap

  • Als u samenwoont, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten
  • Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen moet u zelf regelen
  • Als u samen kinderen krijgt, heeft alleen de biologische moeder automatisch het gezag
  • Er is geen gemeenschap van goederen en er is ook niets geregeld als u uit elkaar gaat. Behalve onderhoudsplicht voor uw gezamenlijke kinderen
  • Bij het overlijden van een van de partners is de andere partner geen erfgenaam. De gezamenlijke bezittingen worden gelijk verdeeld onder de partner die achterblijft en de familie van de overleden partner

Vraag uw vrijblijvende prijsopgave aan

Afspraak bij ons op kantoor? Breng dan het volgende mee:

  • Geldig paspoort of een ander geldig identiteitsbewijs
  • Afschriften van eerder door u gemaakte samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden, testamenten of levenstestamenten

Brochure KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie) Samen verder

Samen verder

Samenlevingscontract
Samenlevingscontract

Zorg voor elkaar: maak bij samenwonen een samenlevingsovereenkomst op

Andere diensten

U kunt bij Notaris Schaap voor nog veel meer diensten terecht. Onderstaand vindt u een kleine selectie.

huis kopenbij Notaris Schaap Zeewolde

Huis kopen

Als de koopovereenkomst is gesloten tussen koper en verkoper, wordt vervolgens de eigendom overgedragen aan de koper op de afgesproken datum. Dat gebeurt bij de notaris. 

testament bij Notaris Schaap Zeewolde

Testament

In uw testament staat wat er met uw geld, huis, bezittingen en eventuele schulden gebeurt als u komt te overlijden. Het is ook mogelijk om toekomstige situaties op te nemen.

geregistreerd partnerschap bij Notaris Schaap Zeewolde

Geregistreerd partnerschap

Als u niet wilt trouwen, maar toch uw relatie officieel wilt maken, kunt u kiezen voor geregistreerd partnerschap. Door een geregistreerd partnerschap aan te gaan, veranderen er direct een aantal zaken voor u.