Wie behartigt uw belangen als u dit zelf niet meer kunt? Met een levenstestament kunt u zelf de regie houden en worden de zaken volgens uw wensen geregeld.
Een levenstestament bestaat vaak uit twee volmachten: een voor de financiële belangen en een voor de medische en persoonlijke zaken. Alle zaken die u geregeld wilt hebben, legt u in één akte vast. Dat is het levenstestament. Het is ook mogelijk om alleen voor uw financiële zaken een volmacht op te stellen. De mogelijkheden en werkwijze van de notariële volmacht en het levenstestament zijn hetzelfde. Deze informatie over het levenstestament geldt dus ook voor de notariële volmacht.
Het levenstestament geldt tijdens uw leven en gaat dus niet over wat er met uw bezittingen moet gebeuren na uw overlijden. Dat regelt u in een testament.
Het voordeel van een levenstestament dat bij Notaris Schaap is vastgelegd, is dat banken de benoemde vertrouwenspersoon erkennen en dat die vertrouwenspersoon de benodigde machtigingen verkrijgt. Een op maat gemaakt levenstestament kost tijd. Notaris Schaap bereidt dit samen met u voor. De kosten van een levenstestament zijn afhankelijk van uw wensen en situatie.
Voordat u een afspraak bij ons maakt, is het goed om eerst zelf na te denken voor welke situaties u iets wilt regelen en over de keuze van de vertrouwenspersoon. In een levenstestament legt u keuzes en wensen vast voor uw eigen toekomst. Het kan daarbij onder meer gaan om financiële en zakelijke belangen en de keuze voor wel of geen medische behandeling of reanimatie.
In uw levenstestament wijst u een vertrouwenspersoon aan die namens u mag handelen. Dat kan één persoon zijn die alles regelt. Of u splitst de taken op. U wijst iemand aan voor financiële zaken en een ander voor de medisch/persoonlijke. Het is goed om in uw achterhoofd te houden dat zowel banken als artsen vaak maar één contactpersoon willen.
U geeft in uw levenstestament instructies voor de vertrouwenspersoon. Dat kan uiteenlopen van globale kaders tot gedetailleerde informatie. Het is ook goed om een opvolger te benoemen voor het geval uw vertrouwenspersoon er niet meer is of niet in staat is om de taak uit te voeren.
Een ander waardevol aspect van uw levenstestament is om te zorgen voor toezicht. Dit houdt in dat de vertrouwenspersoon in bepaalde situaties met anderen overlegt. Bijvoorbeeld de verkoop van uw huis of ingewikkelde medische beslissingen. Behalve toezicht kunt u ook in het levenstestament opnemen dat de vertrouwenspersoon periodiek inzicht geeft in de inkomsten en uitgaven. Deze afspraken zijn niet alleen ter controle van de vertrouwenspersoon, maar geven ook duidelijkheid en zo beperkt u misverstanden binnen de familie.
Een verzoek tot het opstellen van een levenstestament kan uitsluitend in behandeling worden genomen wanneer het verzoek is gedaan door uzelf. Anderen, bijvoorbeeld uw kinderen, kunnen hier niet om vragen.
U kunt bij Notaris Schaap voor nog veel meer diensten terecht. Onderstaand vindt u een kleine selectie.
Notaris Schaap is lid van de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat. Als EPN estate planner bekijken wij onder andere hoe u uw nalatenschap fiscaal aantrekkelijk kunt overdragen aan uw erfgenamen.
In uw testament staat wat er met uw geld, huis, bezittingen en eventuele schulden gebeurt als u komt te overlijden. Het is ook mogelijk om toekomstige situaties op te nemen.
Als voor de aankoop van een onroerende zaak financiering nodig is, is een bank veelal de geldverstrekker. Dit doen zij door middel van een hypothecaire lening.