Huwelijk en huwelijkse voorwaarden

Met een huwelijk bezegelt u de liefde die u voor elkaar voelt. Uw relatie is wettelijk vastgelegd. 

Sinds 1 januari 2018 trouwt iedereen in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van u samen zijn. Uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk. Die blijven van u persoonlijk, tenzij anders is aangegeven.

Bent u vóór 2018 getrouwd zonder het opmaken van huwelijks voorwaarden bij de notaris? Dan was dit in algehele gemeenschap van goederen. De wet die sinds 1 januari 2018 geldt, verandert hier niets aan.

Huwelijkse voorwaarden

Wilt u vast laten leggen welke bezittingen en schulden van u samen zijn of van u persoonlijk? Dan kan dit in huwelijkse voorwaarden. Dit zijn voorwaarden die u aan uw huwelijk wilt verbinden die afwijken van wat wettelijk voor iedereen vastgelegd wordt. Zo kunt u ook kiezen dat alles van u samen is (algehele gemeenschap van goederen). Voor het maken van huwelijkse voorwaarden kunt u een afspraak bij ons maken. Samen met u bespreken we de mogelijkheden, zodat u precies weet wat er geregeld kan worden.

Internationaal huwelijk

Heeft één van u een andere nationaliteit? Of heeft u samen in het buitenland gewoond? Dan kan voor uw huwelijk het recht van een ander land gelden.

Vraag uw vrijblijvende prijsopgave aan

Afspraak bij ons op kantoor? Breng dan het volgende mee:

  • Geldig papoort of een ander geldig identiteitsbewijs
  • Afschriften van eerder door u gemaakte samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden, testamenten of levenstestamenten

Brochure samen verder KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie)
 

Samen verder

Huwelijkse voorwaarden bij Notaris Schaap in Zeewolde
Huwelijkse voorwaarden bij Notaris Schaap in Zeewolde

Iedereen die huwt na 1 januari 2018 en niet afwijken van de nieuwe wetttelijke regeling moet huwelijkse voorwaarden maken

Belangrijkste verschillen met samenwonen

  • Een huwelijk is wettelijk vastgelegd. Er gelden rechten en plichten
  • Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen
  • Als u samen kinderen krijgt, hebben beide ouders het gezag
  • Er geldt een alimentatieplicht als u uit elkaar gaat
  • Bij het overlijden van een van de partners is de andere erfgenaam, tenzij daarvan bij testament is afgeweken

 

 

Andere diensten

U kunt bij Notaris Schaap voor nog veel meer diensten terecht. Onderstaand vindt u een kleine selectie.

samenlevingscontract

Samenlevingscontract

Wist u dat de wet niets heeft geregeld als u besluit om te gaan samenwonen? Het is daarom verstandig om bepaalde afspraken vast te leggen. Het geeft duidelijkheid en biedt voordelen. 

testament bij Notaris Schaap Zeewolde

Testament

In uw testament staat wat er met uw geld, huis, bezittingen en eventuele schulden gebeurt als u komt te overlijden. Het is ook mogelijk om toekomstige situaties op te nemen.

geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap

Als u niet wilt trouwen, maar toch uw relatie officieel wilt maken, kunt u kiezen voor geregistreerd partnerschap. Door een geregistreerd partnerschap aan te gaan, veranderen er direct een aantal zaken voor u.