Nalatenschap fiscaal aantrekklijk overdragen

Estate’ is het Engelse woord voor nalatenschap. Een nalatenschap kan bestaan uit een eigen huis, spaargeld, beleggingen of een eigen bedrijf. Het beslaat alles wat u na overlijden achterlaat.

Notaris Schaap behoort tot de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat. Als EPN estate planner bekijken wij onder andere hoe u uw nalatenschap fiscaal aantrekkelijk kunt overdragen aan uw erfgenamen. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met uw specifieke wensen.

Estate planning en samenlevingsvormen

Estate planning heeft allereerst te maken met samenlevingsvormen. In Nederland kennen we drie samenlevingsvormen: het samenwonen met of zonder een samenlevingscontract, het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. In een samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kunt u afspraken maken over de verdeling van uw vermogen bij een scheiding of overlijden. Als EPN estate planner bekijken wij wat past bij uw situatie.

Vraag uw vrijblijvende prijsopgave aan

Afspraak bij ons op kantoor? Breng dan het volgende mee:

  • Geldig paspoort of een ander geldig identiteitsbewijs

  • Afschriften van eerder door u gemaakte samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden, testamenten of levenstestamenten

Schenking
Schenking

Notaris Schaap is lid van de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Estate planning en schenken

U kunt ervoor kiezen om uw vermogen al tijdens uw leven naar een volgende generatie over te doen door te schenken. Ook kunt u het aan goede doelen schenken. Door alvast een deel van uw vermogen te schenken, hoeft er later minder erfbelasting te worden betaald. Als EPN estate planner bekijken wij wat de fiscaal aantrekkelijkste verdeling is tussen schenken en nalaten.

Estate planning en erfrecht

Uiteraard speelt het erfrecht ook een belangrijke rol in estate planning. U kunt uw wensen vast laten leggen in uw testament. Daarin bepaalt u wie wat krijgt. Het is verstandig hierbij ook rekening te houden met de belastinggevolgen.

Estate planning en verzekeringen

Een vierde belangrijk onderdeel van estate planning zijn verzekeringen. Hierbij kunt u denken aan lijfrentepolissen en levensverzekeringen. Deze verzekeringen hebben invloed op uw vermogen, zowel tijdens leven als na overlijden. Een EPN estate planner neemt dit mee bij de beoordeling hoe u uw zaken het beste kunt regelen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over estate planning? Kijk dan op de website van de specialistenvereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) of neem contact met ons op.

 

 

Andere diensten

U kunt bij Notaris Schaap voor nog veel meer diensten terecht. Onderstaand vindt u een kleine selectie.

huis-kopen

Testament

In uw testament staat wat er met uw geld, huis, bezittingen en eventuele schulden gebeurt als u komt te overlijden. Het is ook mogelijk om toekomstige situaties op te nemen.

levenstestament bij Notaris Schaap Zeewolde

Levenstestament

Wie behartigt uw belangen als u dit zelf niet meer kunt? Met een levenstestament kunt u zelf de regie houden en worden de zaken volgens uw wensen geregeld.

huis-kopen

Hypotheekakte

Als voor de aankoop van een onroerende zaak financiering nodig is, is een bank veelal de geldverstrekker. Dit doen zij door middel van een hypothecaire lening.